diumenge, 28 de juny del 2009


MUNICIPI: Pontons http://www.pontons.org/
COMARCA: Alt Penedés
NOSALTRES:historiainatura@gmail.com
ALLOTJAMENT I GASTRONOMIA:
http://www.elmoli.es/elmoli_cat.html
LLOC: Sant Salvador de la Balma, Cova i Avenc del Ral

Anant en direcció a Pontons per la BV 2122, quan manca un kilòmetre per arribar al poble, trobem a ma dreta (1) el desviament que ens porta a la casa de colònies Penyafort
l’agafem i passem per davant de la casa on podem deixar els cotxes. Deixem la casa endarrere, fem un revolt a la dreta i a continuació en trobem un que fa gairebé cent vuitanta graus a l'esquerra, d’on surt un camí de terra a ma dreta (2) que es on comença l’itinerari; som al camí vell de Vilafranca del Penedés, que ara es ignorat de gairebé tothom menys pels que ens agrada passejar envoltats de natura, però encara no fa un segle era la única via de comunicació per que les masies, masos i els pobles de la zona es poguessin comunicar amb la vila on es centralitzaven tots els serveis. (Ja en parlarem un dia de la historia d'aquest camí, que no es poca). Caminen uns cent-cinquanta metres, trobem un camí a ma esquerra per on hem de continuar uns quatre-cents metres mes, (3) (continuen pel camí de Vilafranca, encara que no ho sembli).
En aquest punt, a la nostre esquerra, observem una roca gran repenjada sobre el terreny i coberta de vegetació, de manera que forma un refugi natural que feien servir els pagesos que treballaven les feixes que encara podem veure en aquesta zona; (per cert que ells feien les seves necessitats fora del refugi). Si ara girem la vista cap a l'esquerra a la base de la cinglera, podem veure uns murs de pedra amb una volta a la part baixa i un forat a la façana que no formava part del edifici original; ja tenim contacte visual, uns vint metres mes endavant, (4)surt un corriol que puja en direcció a la cinglera, senyalitzat per una pila de pedres ben feta i unes marques de pintura; te un pendent bastant fort però es un recorregut curt i val la pena. (5) Ja som a Sant Salvador de la Balma; seguim el corriol que passa per davant de la façana amb la volta característica, anant amb compte amb la timba que tenim a l'esquerra, que si observem amb precaució, veurem que es tracta d'un marge de pedra seca que aguanta el terreny de manera que podem accedir a l'altre costat del edifici, on es troba l'entrada. Actualment no existeix cap escala per accedir al portal, que es troba aproximadament a 1,80 metres per damunt dels nostres peus, i cal emparrar-se una mica per la cinglera per accedir al interior, on podem veure unes arcades força interessants, i si mirem pel forat de la façana podem gaudir d'una bonica vista del paisatge, amb l'ermita de Sant Joan de la Muntanya al fons. Malauradament, si ens tombem també veurem uns "grafitis" que demostren que la ignorancia i l'incivisme arriben a qualsevol racó.
















Els fruits d'un aritjol (Smilax Aspera)
que aprofita un arbust
com a suport.


S Salvador D La Balma. Juny 09. Pontons





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada