dimarts, 22 de setembre del 2009

Fondo dels trenta llops






El llop és el predador per excel·lència de les zones temperades i fredes d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord. L'àmplia àrea de distribució que ocupa ha afavorit l'aparició de nombroses subespècies que es diferencien tant per la coloració com per la mida. La subespècie ibèrica, endèmica d'Espanya i Portugal, es caracteritza per ser de mida petita i per les marques fosques que presenta a les seves extremitats.

Aquest carnívor s'organitza en petits grups jerarquitzats, la qual cosa li permet caçar grans herbívors als que un individu sol no podria capturar. També forma part de la seva dieta el bestiar domèstic, raó per la qual ha estat perseguit des de temps immemorials i exterminat d'àmplies zones, així com conills, micromamífers, carronya i fins i tot vegetals.

La contínua persecució ha anat reduint la seva àrea de distribució, de manera que avui dia només resten tres poblacions: la cantàbrica-lleonesa, que abasta gairebé tota la serralada cantàbrica i bona part de la regió castellana-lleonesa, la galaica, que ocupa Galícia i el nord de Portugal, i l'andalusa, limitada pràcticament a Sierra Morena i que és la que està en més greu perill d'extinció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada